Hvem var Santa Lucia

Hvem var Santa Lucia?

Hvert år den 13. december fejrer vi Lucias dag med Luciabrød og Luciaoptog, men hvor stammer denne tradition egentlig fra?

Jeg har samlet 10 “facts” om Lucia, som du sikkert ikke kendte i forvejen.

God fornøjelse!

  1. Lucia led martyrdøden den 13. december år 304, i den Sicilianske by Syrakus, og den dag i dag er hun stadig skytshelgen for byen.

  2. I en ung alder nægtede hun at gifte sig, da hun ville forblive ren og from. Som straf skulle hun arbejde som prostitueret på et bordel, men også det nægtede den unge Lucia. Dette blev for meget for den mand der oprindeligt skulle have været gift med hende. Han anklagede hende for at være kristen (en slem ting dengang), og hun blev derfor tortureret og dræbt.

  3. På mange billeder er hun afbildet med et par øjne liggende i en skål. Det siges at hun under torturen fik revet øjnene ud, men at de på mirakuløs vis groede tilbage igen. Dette er grunden til at hun i dag er skytshelgen for de blinde.

  4. Udover hendes navn, Lucia, der betyder “lys”, er der andre ting der forbinder Luciadagen med lys. I den gamle julianske kalender var den 13. december årets korteste dag, og man havde derfor brug for lidt ekstra lys til at holde de onde ånder borte når mørket kom. Selvom vi senere gik over til den gregorianske kalender og flyttede den korteste dag til den 21. december, har traditionen med at fejre Luciadagen med et lysende optog bogstaveligt talt brændt sig fast.

  5. Sangen “Santa Lucia”, var oprindeligt en vise om en lille fiskerlandsby ved Napoli, kaldet Borgo Santa Lucia, der handlede om at sejle en tur ud i Napoli bugten for bedre at kunne nyde den kølige aftenbrise.

  6. I Tyskland opstod der en tradition med at den lille “Kristkindl” (det lille jesusbarn), uddelte gaver om aftenen den 12. december. Denne tradition holdes stadig i hævd i Holland.

  7. Selvom traditionen som vi kender den i dag er af nyere oprindelse, har svenskerne faktisk fejret Lucianatten med lys i håret og Lusekatter (det vi i dag kalder Luciabrød) siden 1600 tallet. Stærkt inspireret af den tyske tradition, gik unge piger fra gård til gård med tændte lys i håret og vækkede folk med kaffe og lysende gule safran boller, pyntet med rosiner som øjne i natten.

  8. Den moderne Lucia sang blev til i Sverige, da en italiensk født svensker ved navn Guido Valentin, digtede videre på den gamle italienske vise i forbindelse med det første store Luciaoptog i Stockholms gader i 1927. Dengang var Luciaoptoget en regulær skønhedskonkurrence.

  9. I 1944 arrangerede ugebladet Weekend, en lignende skønhedskonkurrence i National Scala i København, hvor vinderen blev kåret som Luciabrud.

  10. Vi skal dog helt frem til 1960’erne før Luciaoptoget bliver en tradition i danske skoler og børnehaver

Hvis du nu har fået lyst til at bage nogle rigtig dejlige Luciabrød, bagt på samme gamle urkorn som svenskerne havde til rådighed i 1600 tallet, kan du prøve mine nye Luciabrød med speltmel, som du finder her.

God fornøjelse og glædelig Luciadag!

Luciabrød med speltmel