25 kommentarer

  1. Søren Jensen
    2. august 2015 @ 11:06

    Fantastisk brød, selvom det lige kræver lidt øvelse at få det over på bagespaden.

    Jeg dryssede solsikkefrø under på bordet inden jeg hældte dejen ud. Det kan varmt anbefales!

    10 stjerner herfra 🙂

    Jeg kommer aldrig mere til at købe brød hos bageren!

    Besvar

    • Brian Wolter
      8. august 2015 @ 9:21

      Hej Søren

      Dejligt at høre at du forsøger dig lidt frem med forskelligt drys.
      Solsikkefrø og græskarkerner er altid et hit, både på bund og top 🙂

      Besvar

  2. Katrine
    30. september 2015 @ 9:09

    Hej Hr. Speltbager

    Jeg har tidligere bagt dette brød med stor succes, men sidste gang blev det fladere end det plejer, selvom jeg brugte bagestålet?

    Har du nogen ide om hvad der gik galt?

    Det var utroligt sprødt og velsmagende, men det var som om dejen var tyndere end den plejer, selvom jeg har fulgt opskriften som jeg plejer?

    Besvar

    • Brian Wolter
      2. oktober 2015 @ 8:55

      Hej, undskyld mit sene svar.

      Det lyder lidt som om du har brugt noget andet mel end det du plejer. Ud fra mine egne erfaringer (fra min store test af speltmel), tror jeg du har brugt speltmel fra Skærtoft Mølle/Frydendal. Deres mel suger ikke så meget vand, og dejen bliver derfor mere våd. Prøv at tilsætte lidt mere mel (gerne lidt fuldkornsmel). Det skulle gerne gøre dejen lidt lettere at arbejde med, samtidig med at du bevarer den gode smag fra det stenformalede mel.

      Besvar

  3. Gitte
    2. februar 2016 @ 19:54

    Hej Brian

    Det er en fantastisk hjemmeside, du har.

    Venter på at dejen skal hæve og vil lige høre om jeg allerede på dette tidlige stadie har gjort noget forkert. Har brugt finax mel og med 1 L vand og 1 kg sigtet mel var det en meget vandet konsistens, som bestemt sagde sjask i skålen. Puttede omkring 500g fuldkornsmel i også indtil dejen var til at ælte med hænderne overhovedet. Har desværre ikke en røremaskine. Vil tro jeg har æltet i 30 min. Glutenprøven virkede dog til sidst, men er du sikker på, der ikke er en fejl i mel/vand forholdet??

    Hilsner
    Gitte

    Besvar

    • Brian Wolter
      3. februar 2016 @ 9:55

      Hej Gitte
      Undskyld jeg ikke fik svaret i går aftes 🙂
      Du skriver ikke om du bager på Bagestålet? Hvis du gør, vil jeg foreslå dig at starte ud med 1 kg mel og 8 dl vand. I takt med at du får en føling med det, kan du gradvist justere op imod 1:1 i fremtidige bagninger, men det kommer også an på meltypen (hvor meget væske det suger). Jo mere mel der er i dejen, jo sværere er det at benytte glutenprøven. Jo mere væske du kan få i dejen uden at den flyder ud i ovnen, jo mere luftigt og svampet vil brødet være når det er bagt. På en almindelig bageplade kan du prøve med 6 dl vand til 1 kg mel. Det burde være passende.

      Besvar

  4. Lea Skovbo Jensen
    14. marts 2016 @ 9:08

    Hejsa
    Jeg elsker din brød opskrift og har hele tiden en dej sat over på køl 😁
    Nu skal jeg bage en ordentlig bunke til fødselsdag i påsken 😜
    Kan brødet fryses? 😯

    De bedste brødhilsner
    Lea

    Besvar

    • Brian Wolter
      14. marts 2016 @ 20:14

      Det kan de sagtens. Lad dem tø helt op, og sæt dem så i ovnen (prøv evt. at fugte skorpen inden du sætter dem i ovnen). De bliver også rigtig gode på brødristeren.

      Besvar

  5. Sanne
    22. oktober 2016 @ 6:34

    Hej speltbager,
    Hvis jeg vælger at smide dejen i køleskabet og lade det hæve et døgns tid, skal jeg så ikke tænke på processen med at vende dejen engang i timen, 3-4 timer før jeg vil bage?
    Tænker at dejen skal ud i stuetemperatur og så vendes?

    Besvar

    • Brian Wolter
      2. november 2016 @ 8:57

      Langtidshævning er faktisk slet ikke så let med speltmel, da det har en meget blød glutenstruktur og derfor let bliver “overæltet”. Når man langtidshæver, lader man, som du selv er inde på, tiden ælte dejen. Da speltmelets egenskaber også varierer en del fra mølle til mølle (og fra år til år), er det svært at give nogen generel gyldig hævetid når du langtidshæver, så du må prøve dig lidt frem :-). Jeg vil dog anbefale at du som udgangspunkt kun kort rører melet ud i væsken med en ske, og derefter lader den stå en times tid ved stuetemperatur (for at få gang i gæren). Derefter skal den bare i køleskabet. Tag den ud en time eller to inden du vil bage så dejen kan “vågne”. Held og lykke!

      Besvar

  6. Karen Knuth
    6. december 2016 @ 12:34

    Jeg er helt ny med bagestålet og der står kun i opskriften på speltbrød at ovnen skal være på max. Gælder det også når den kan gå helt op til 300 gr. eller skal man skrue ned til 250 gr når man sætter brødet ind? Karen

    Besvar

    • Brian Wolter
      8. december 2016 @ 11:42

      Ja, du får det bedste resultat når du skruer ned til 240 grader når brødet kommer i ovnen :-).

      Besvar

  7. Linda Rasmussen
    27. december 2016 @ 23:15

    Hej Brian
    Jeg vil bare høre om det kan passe at der skal 40g salt i?
    Hilsen Linda

    Besvar

    • Brian Wolter
      28. december 2016 @ 10:30

      Hej Linda

      Nej, det må være drillenissen der har været på spil. 20-25 gram er passende :-). Fejlen er nu blevet rettet.

      Besvar

  8. Rasmus Nielsen
    2. januar 2017 @ 15:22

    Hej Brian.

    Vil dette brød kunne bages i en gryde i stedet for bagesten? 🙂

    Besvar

    • Brian Wolter
      2. januar 2017 @ 15:35

      Ja, det kan det sagtens :-), og med et rigtigt godt resultat tør jeg godt love 🙂

      Besvar

      • Rasmus Nielsen
        2. januar 2017 @ 18:49

        Lækkert! Det skal prøves så. Tak for info og god aften. 🙂

        Besvar

  9. Pia
    13. april 2017 @ 16:24

    Hej
    Vi har for første gang vovet os ud i spelt-verdenen.
    Dejen blev MEGET våd og flydende. Da vi ingen erfaring har , hældte vi det i tre brødforme. (så var der lidt styr på det)
    Undervejs lavede vi “strikkepinds-testen”. Nu har det været i ovnen i over en time, og vi har taget det ud. Vi har skåret et par skiver og det virker ikke færdigbagt. Hvor lang er bagetiden ca.? Er det forkert at bruge brødforme? Formene stod på en bagesten.
    Pia

    Besvar

    • Brian Wolter
      14. april 2017 @ 13:58

      Hej Pia

      Dejligt at I er kommet i gang med at bage med speltmel 🙂

      Hvilket melmærke brugte du?
      Hvor længe æltede du dejen?
      Hvor længe hævede dejen?
      Hvilken temperatur blev det bagt ved?
      Lavede I glutenprøven undervejs?

      Der er mange ting der kan gå galt med et brød, og speltmel kræver lidt ekstra øvelse, da glutenet i speltmelet er en del “blødere” end man kender det fra hvedemel. Det betyder at det er lettere at fordøje for kroppen, men det betyder også at det ikke skal æltes særligt længe, og at dejen let kan overæltes (hvorefter den bliver meget våd og må kasseres..)

      Besvar

  10. Maria // Planteæderen
    26. december 2017 @ 16:45

    Super opskrift på speltbrød. Og så bliver det bare helt perfekt med mit bagestål 😍 Tak for det !

    Besvar

    • Brian Wolter
      26. december 2017 @ 17:38

      Hej Maria 🙂

      Dejligt at du kan lide det 🙂

      Besvar

  11. john jepsen nielsen
    20. april 2018 @ 13:06

    Hej Brian.

    Jeg prøver min egen opskrift og så i stegeso.

    Dag 1. 5 G. øko gær i 100 G. koldt vand opløses og blandes med 100 G. hvedemel. dækkes til natten over.

    Dag 2. 20 G. øko gær drysse i fordejen og 330 G. lunken vand kommes ved sammen med 18 G. flagesalt 2 tsk sukker og 1spsk Honning dette røres samme, nu kommer jeg 500 G. Fuldkorns Speltmel fra Søris ved og hånd ælter i ca 10 min. spænder dejen op og lægger den i en skål i 30 min.
    Når dejen er hævet slår jeg den ned og laver et brød som hæver på bordet under et klæde, medens ovnen varmes op til 260 G over/undervame med stegesoen i.
    Brødet bages 30min. med låg, derefter tages låget af og ovnen skrues ned til 200 G brødet bages videre i 20min.

    Nu mangler jeg bare at vente på det er skærebart hmmm.

    Tak for din fine opskrift.

    Besvar

    • Brian Wolter
      5. september 2018 @ 9:53

      Lyder spændende 🙂

      Brød i Stegeso bliver næsten altid lækre!

      Mvh
      Brian

      Besvar

  12. Helle Høyer
    4. september 2018 @ 7:36

    Hej Brian!

    Har i lang tid bagt dine speltbrød og boller til stor glæde for hele familien:)
    (Jeg er hvede allergiker, og er derfor MEGET glad for dine opskrifter)

    Desværre driller dejen mig p.t. utroligt meget, selv om jeg bruger samme mel som altid (Urtekrams sigtet speltmel). Dejen bliver tynd og skal æltes i rigtig lang tid – ofte med det udfald af dejen kasseres.

    Jeg bruger altid min kitchenaid maskine – men er i tvivl om hvilken hastighed, dejen skal æltes ved, – kan du være behjælpelig hermed? (Synes jeg ælter min dej væsentlig længere end den angivne tid for at bestå gluten testen)

    Takker!

    Mange hilsner
    Helle

    Besvar

    • Brian Wolter
      5. september 2018 @ 9:51

      Hej Helle

      Det er svært at sige hvad der har ændret sig, men det kunne godt tyde på at melet har ændret sig. Mel er jo et naturligt produkt, ikke mindst når vi snakker økologisk mel. Her kan kvalitet og bageevne sagtens svinge en del fra høst til høst. Nogle år er sommeren våd, og nogle gange tør som i år. Det sætter sine spor i melet. Du kan evt. prøve at høre Urtekram om de har skiftet leverandør? Det kan være kornet kommer fra et andet land end tidligere?
      Prøv at komme lidt mere mel I end du plejer, så dejen ikke bliver så tynd. Kan du huske konsistensen af “den gode dej”? Prøv at supplere med mel, indtil du rammer den samme konsistens igen. Eller prøv nogle andre melmærker :-). Der er efterhånden mange at vælge imellem, og alle har forskellige bageegenskaber og smag :-).

      Held og lykke!

      Besvar

Skriv en kommentar

Bedøm opskriften: