Rødbedeboller med speltmel
Author: 
Arbejdstid: 
Bagetid: 
Total tid: 
Antal: 28
 
Rødbedeboller er både lækre, saftige og sunde.

Denne dej er ret tynd, så du skal bruge en dejskraber og et bagestål (i nødstilfælde en bagesten).

Har du grejet i orden, får du til gengæld en fantastisk smuk rød bolle - luftig, saftig og sprød.

Inden du går i gang bør du læse min test af speltmel, for at se om du bør justere lidt på opskriften alt efter hvilket mel du bruger.
Ingredienser
  • 500 gram koldt vand
  • 15 gram gær
  • 400 gram fintmalet speltmel
  • 400 gram fintmalet fuldkornsspeltmel
  • 15 gram salt
  • 4 spsk citronsaft
  • 450 gram revet rødbede
Vejledning
  1. Hæld det kolde vand op i røreskålen og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt halvdelen af melet og rør til det er frit for evt. klumper.
  3. Tilsæt nu salt, rødbeder og citronsaft + halvdelen af det resterende mel.
  4. Rør rundt et minuts tid, og tilsæt så resten af melet.
  5. Nu skal du lade maskinen ælte dejen indtil den består glutenprøven
  6. Når dejen består glutenprøven, gør du din ene hånd våd, og lader hånden glide mellem skål og dej, og hjælper dejen med at slippe skålen. Nyd kort synet af den smukke rødbedebolle dej, og dæk så skålen til med et fugtigt klæde.
  7. Efter en time fjerner du kort klædet, gør hånden våd og "vender" dejen forsigtigt i skålen. Derefter lægger du igen klædet på og venter en time, hvorefter du gentager processen en gang i timen de næste 3-4 timer.
  8. En time før dejen er færdighævet, husker du at sætte bagestål/bagesten i ovnen og giver den max varme (250).
  9. Når dejen er færdighævet, drysser du bordet med først grahamsmel og derpå dit favoritdrys (bollerne på billedet er drysset med "ruggryn" (valstede rugkerner).
  10. Grunden til at jeg først drysser med grahamsmel, er for at sikre at dejen ikke klæber fast til bordet. Derefter hælder du forsigtigt dejen ud på drysset og drysser dem i omvendt rækkefølge, altså først ruggryn og derefter let med grahamsmel.
  11. Find nu din dejskraber frem og skær bollerne ud, løft dem over på den bagepapirbeklædte bagespade. Når pladen er fuld lader du hele molevitten glide ind på bagestål/bagesten i den glohede ovn, og tæller til 420 (du kan også sætte uret til 7 minutter).
  12. Efter 7 minutter er bollerne færdige (alt efter hvor varm din ovn er, må du selv bedømme hvornår bollerne er færdige lidt før, eller om de skal have lidt længere tid).
  13. God fornøjelse!
Recipe by Speltbageren.dk at https://speltbageren.dk/roedbedeboller/