Speltboller Hjemmelavede speltboller er ofte en blandet fornøjelse. Faktisk tror de fleste at speltboller = Tørre kompakte boller. Sådan behøver det heldigvis ikke at være! Speltboller bagt på den rigtige måde, er derimod et vidunderligt bekendtskab. En luftig, saftig og smagfuld oplevelse, som ikke bliver dårligere af at blive frosset ned, tøet op og ristet på brødristeren. … Læs Mere

Rødbedeboller

rødbedeboller på bagestål
Print Recipe
Rødbedeboller med speltmel
Rødbedeboller er både lækre, saftige og sunde. Denne dej er ret tynd, så du skal bruge en dejskraber og et bagestål (i nødstilfælde en bagesten).

Har du grejet i orden, får du til gengæld en fantastisk smuk rød bolle - luftig, saftig og sprød.

Inden du går i gang bør du læse min test af speltmel, for at se om du bør justere lidt på opskriften alt efter hvilket mel du bruger.
rødbedeboller på bagestål
Forberedelses tid 15 minutter
Tilberedningstid 7 minutter
Antal
boller
Ingredienser
 • 500 gram Koldt vand
 • 15 gram Gær
 • 400 gram Fintmalet speltmel
 • 400 gram Fintmalet fuldkorns speltmel
 • 15 gram Salt
 • 4 spsk Citronsaft
 • 450 gram Revet rødbede
Forberedelses tid 15 minutter
Tilberedningstid 7 minutter
Antal
boller
Ingredienser
 • 500 gram Koldt vand
 • 15 gram Gær
 • 400 gram Fintmalet speltmel
 • 400 gram Fintmalet fuldkorns speltmel
 • 15 gram Salt
 • 4 spsk Citronsaft
 • 450 gram Revet rødbede
rødbedeboller på bagestål
Instruktioner
 1. Hæld det kolde vand op i røreskålen og opløs gæren heri.
 2. Tilsæt halvdelen af melet og rør til det er frit for evt. klumper.
 3. Tilsæt nu salt, rødbeder og citronsaft + halvdelen af det resterende mel.
 4. Rør rundt et minuts tid, og tilsæt så resten af melet.
 5. Nu skal du lade maskinen ælte dejen indtil den består glutenprøven
 6. Når dejen består glutenprøven, gør du din ene hånd våd, og lader hånden glide mellem skål og dej, og hjælper dejen med at slippe skålen. Nyd kort synet af den smukke rødbedebolle dej, og dæk så skålen til med et fugtigt klæde.
 7. Efter en time fjerner du kort klædet, gør hånden våd og "vender" dejen forsigtigt i skålen. Derefter lægger du igen klædet på og venter en time, hvorefter du gentager processen en gang i timen de næste 3-4 timer.
 8. En time før dejen er færdighævet, husker du at sætte bagestål/bagesten i ovnen og giver den max varme (250).
 9. Når dejen er færdighævet, drysser du bordet med først grahamsmel og derpå dit favoritdrys (bollerne på billedet er drysset med "ruggryn" (valstede rugkerner).
 10. Grunden til at jeg først drysser med grahamsmel, er for at sikre at dejen ikke klæber fast til bordet. Derefter hælder du forsigtigt dejen ud på drysset og drysser dem i omvendt rækkefølge, altså først ruggryn og derefter let med grahamsmel.
 11. Find nu din dejskraber frem og skær bollerne ud, løft dem over på den bagepapirbeklædte bagespade. Når pladen er fuld lader du hele molevitten glide ind på bagestål/bagesten i den glohede ovn, og tæller til 420 (du kan også sætte uret til 7 minutter).
 12. Efter 7 minutter er bollerne færdige (alt efter hvor varm din ovn er, må du selv bedømme hvornår bollerne er færdige lidt før, eller om de skal have lidt længere tid).
 13. God fornøjelse!
Pizzasten

Rødbedeboller hitter!

Ja – Rødbedeboller må absolut være det nye sort indenfor bollernes verden. Efter at have været en udpræget bolle for de meget meget få (omkring 10 søgninger på Google om måneden), er efterspørgslen ligefrem eksploderet i slutningen af 2014.

Seneste opgørelser viser at fra at ligge på ca. 10 søgninger på “rødbedeboller” om måneden frem til august 2014, steg tallet til 200 i september, 400 i oktober og hele 800 i november måned!

Jeg har tidligere bagt en del rødbedeboller, og besluttede derfor at lave en special spelt edition af den ultrarøde rødbedebolle :-).

..og jeg er ikke i tvivl om at du vil blive begejstret for smag, farve, saftighed og sprødhed.

Tag skridtet videre og form et par af bollerne som hjerter til din udkårne, og overrask ham/hende med en smukt rødt (og sundt) hjerte med smør.

Rødbede har i lang tid været sportudøvernes hemmelige våben. Indtaget i tilpas store mængder, fremmer den udholdenheden og er i det hele taget en utrolig sund knold.

Knolden kan bruges til andet end rødbedeboller. Du kan lave en dejlig sund juice af rødbeder, gulerødder og citron, eller blive lidt russisk i det, og lave borsjtj suppe. Du kan også bruge den i salater, eller som vi ynder i vores familie, at lave brasede kartofler med rødbeder og æg.

Mit forslag til den perfekte rødbedebolle, har en høj dejfugtighed. Hvis du føler den er for tynd for dig, kan du sagtens tilsætte ekstra mel – op til 150 gram, uden at bollen bliver tør. Den høje fugtighed i dejen, gør at den færdige rødbedebolle bliver både saftig og luftig. Desuden bliver den dybere rød i farven, end det ville være tilfældet med mere mel i dejen.

Riv den på det grove rivejern, og brug både rødbede og saft i dejen. På den måde får du gavn af alle dens dejlige vitaminer.

Du kan også sagtens vælge at bage en sødere bolle, ved at reducere mængden af salt. Prøv i stedet at tilsætte rosiner og revet appelsinskræl. Det vil give dig en dejlig sød bolle, der bestemt ikke er mindre sund.

Du kan faktisk sagtens eksperimentere med fx chokoladestykker, hakkede tørrede abrikoser eller andre lækre sager. Bare sørg for at tilsætte tørrede ingredienser. Alternativt må du tilsætte lidt ekstra mel for at undgå at dejen bliver for fugtig.

Speltboller med spinat

Spinatboller med spelt Her får du familiens absolutte yndlingsboller. De er saftige, svampede og smagfulde – og så er de super sunde :-). Til et kilo mel går der faktisk en hel pakke spinat (frost), så det er skrappe løjer :-).