Speltboller

Hjemmelavede speltboller er ofte en blandet fornøjelse. Faktisk tror de fleste at speltboller = Tørre kompakte boller.

Sådan behøver det heldigvis ikke at være!

Speltboller bagt på den rigtige måde, er derimod et vidunderligt bekendtskab. En luftig, saftig og smagfuld oplevelse, som ikke bliver dårligere af at blive frosset ned, tøet op og ristet på brødristeren.

Speltboller til uventede gæster

Hvis du har speltboller i fryseren, har du altid noget specielt at byde uventede (og ventede) gæster. Bare tø dem op på optøningsprogram i microovnen og giv dem efterfølgende en tur på brødristeren – så bliver de som nybagte igen :-).

Jeg har på denne side samlet mine bedste opskrifter på speltboller. Med tiden vil der komme flere og flere, da jeg elsker at forkæle mig selv og familien med disse små guldklumper.

Vores lille familie lever vegansk, og speltboller er faktisk en let måde at få dækket en stor del af børnenes behov for proteiner, mineraler og vitaminer. Du kan nemlig snildt tilsætte både sesam, hørfrø, chia, quinoa, spinat, rødbede etc. til bollerne, uden at de bliver dårligere af den grund.

..og nu til opskriften:
Print Recipe
Speltboller
Her får du opskriften på en stensikker succes.

Speltboller lavet på sigtet speltmel, gær, salt, vand og kærlighed - intet andet :-).

Inden du går i gang bør du læse min test af speltmel, for at se om du bør justere lidt på opskriften alt efter hvilket mel du bruger.
Forberedelses tid 20 minutter
Tilberedningstid 5 minutter
Antal
boller
Ingredienser
Dejen
  • 4 dl Koldt vand
  • 500 gram sigtet speltmel
  • 5 gram Salt
  • 10 gram Gær
Drys til bordet
  • Groft mel, fx grahamsmel eller fuldkornsdurum
Forberedelses tid 20 minutter
Tilberedningstid 5 minutter
Antal
boller
Ingredienser
Dejen
  • 4 dl Koldt vand
  • 500 gram sigtet speltmel
  • 5 gram Salt
  • 10 gram Gær
Drys til bordet
  • Groft mel, fx grahamsmel eller fuldkornsdurum
Instruktioner
  1. Opløs gæren i det kolde vand
  2. Tilsæt mel og salt
  3. Ælt dejen indtil den slipper skålen (når den siger "slask" "slask" :-)..)
  4. Foretag evt. glutenprøven for at sikre dig at dejen er æltet perfekt.
  5. Lad dejen hæve lunt og overdækket i 4 timer, hvor du en gang i timen blidt "vender" dejen i skålen.
  6. En time før de skal i ovnen, lægger du Bagestålet eller en bagesten i ovnen, og skruer op på maksimal varme.
  7. Når dejen er klar, dryser du groft mel på bordet, og hælder dejen ud på bordet. Drys efterfølgende groft mel på dejen og skær bollerne ud i passende størrelser.
  8. Læg bollerne forsigtigt over på din bagespade, beklædt med bagepapir, og lad til slut bagepapiret med boller glide over på det meget varme bagestål.
  9. Bag dem til de er godt brune og sprøde.
  10. Velbekomme!

Lidt om speltboller

I vores familie holder vi utroligt meget af speltbollerne. De er faktisk mere populære end mine ellers ok speltbrød :-).

Det skyldes formentlig at man bliver forkælet med ekstra meget af den sprøde, smagfulde skorpe, og at man jeg altid bager dem i forskellige størrelser og former.

Mine to piger elsker de små “babyboller”, min kone de pæne kvadratiske.. og jeg går nok primært efter de store :-).

Vores yndlingsboller er spinatbollerne, men det er dejligt med noget variation. Speltboller kan nemlig laves på mange forskellige måder.

Der skelnes oftest mellem langtidshævede/koldthævede og almindelige speltboller, men øvrige ingredienser, valg af speltmel og mængden af væske i dejen er vigtige valg på vej mod den færdige speltbolle.

Koldthævede speltboller

Normalt er koldhævede brød altid at foretrække, men langtidshævning og speltmel er svært at få til at gå op i en højere enhed :-(.

Det skyldes at speltdejens glutennet er meget blødere end det man kender fra fx hvedemel, og derfor let bliver overæltet. Når man langtidshæver, lader man på en måde tiden ælte dejen, og det er meget vanskeligt at styre med det lidt sarte speltmel.

Derfor er speltboller altid lig med hurtige boller hos os, da der fra man påbegynder æltningen til bollerne kommer ud af ovnen sjældent går mere end 3-4 timer.

Hurtige speltboller

Langtidshævning resulterer normalt i de bedste boller, både hvad angår smag og fordøjelse, så forholder det sig lidt anderledes med boller bagt på speltmel. Speltmel er nemlig allerede fra posen meget aromatisk og letfordøjeligt.

Hvis du gerne vil lave bollerne i en fart, kan du booste dejen ved at gøre følgende:

Speltboller på 1-2 timer:

Lunkent vand (ca 25-30 grader), ½ pakke gær pr kilo mel, ælt til dejen består glutenprøven. Vend dejen hver halve time (efter en halv og en hel times hævning). Tilsæt desuden 3 spsk citronsaft eller vineddike. Tænd ovnen efter 1 times tid, og bag bollerne når de har hævet 1 time og 45 minutter. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, drys groft mel på dejklatten og skær den ud i passende portioner. Dejstykkerne lægges over på bagepladen (eller Bagestålet hvis de virkelig skal hæve til nye højder under bagningen).

Bages til de er gyldne ved 240 grader.

 

Lignende indlæg

Bagestålet med tilbehør
Bagestålet

Bagestålet Juleaften 2013 ændrede mine bageresultater sig med et. Det var med afstand aftenens tungeste gave, og selvom det bare var en rustikt udskåret jernplade, levede den med fulde op…

4 kommentarer til “Speltboller”

  1. Jeg tilføjede 100 g. sigtet speltmel, fordi dejen blev meget tynd. Resultatet er rigtig godt, og bollerne er vildt gode. I opskriften på spinatboller passede mængderne perfekt. Jeg har brugt den samme mel (sigtet speltmel fra Rema 1000). Det undrer mig.

    Svar
  2. Tak for en fantastisk opskrift. Da jeg begyndte (for et par måned siden) at blive i interesseret i at bage mit eget brød (bagestålet havde ligget i skabet et år), var din opskrift på speltboller den første jeg gik i gang med. Nu har jeg I mellemtiden prøvet meget andet brød. Din opskrift vender jeg dog tilbage til gang på gang.

    Svar

Skriv en kommentar