Hjemmelavet pizza med speltmel
Her får du min version af en helt perfekt hjemmelavet pizza med speltmel – italian style.
Tynd, sprød og lækker.
Før du går i gang er det en god ide at tage et kig på min trin-for-trin video om hvordan du laver den helt perfekte pizzadej og hvordan du efterfølgende strækker dejen.
God fornøjelse 🙂
FYLD: Her er der frit valg. Bare husk at begrænse dig. Hellere for lidt fyld end for meget. Til en almindelig skinkepizza skal du fx bruge 50 gram skinke og 50 gram mozarella.
TOMATSOVS: Tomatsovsen kan du købe færdig hvis du har travlt, men den bliver selvfølgeligt allerbedst hvis du laver den fra bunden. Du kan finde links til 2 rigtig gode bud på en tomatsovs til din speltpizza her: Den bedste og Den hurtige
Denne pizza er ekstremt tynd, så du skal virkelig passe på med at fylde for meget på den.
Jo mere fyld, jo tykkere skal du lave bunden, da den ellers ikke vil blive sprød.
Du kan med fordel se videoen først.
Inden du går i gang bør du læse min test af speltmel, for at se om du bør justere lidt på opskriften alt efter hvilket mel du bruger.Forberedelses tid | 10 minutter |
Tilberedningstid | 6 minutter |
Ventetid | 3 timer |
Antal |
pizzaer
|
- 400 gram Fintmalet speltmel
- 100 gram Fintmalet fuldkorns speltmel
- 365 gram Koldt vand
- 10 gram Salt
- 15 gram Gær
Ingredienser
|
|
- Opløs gæret i vandet
- Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt grundt (gerne med røremaskine) til dejen slipper skålen og dejen består glutenprøven. Læs mere om glutenprøven
- Herefter lader du den hæve i et par timer.
- En gang eller to i timen stikker du lige hånden ind under den kolde hane, og vender derefter dejen ind over sig selv i skålen. Den skal slippe skålen hele vejen rundt. Derefter hæver den videre.
- Når den er hævet godt op, og har fået luftbobler, tager du dejen ud og deler den i 3 lige store stykker.
- Hvert stykke formes til en kugle (ved at folde dejen ind under kuglen, så kuglen er stram).
- Pizzakuglerne lægges til hævning en times tid. Denne sidste hævning gør dejen mere elastisk, så du får lettere ved at strække den ud når pizzaen skal laves.
- En time før pizzaen skal i ovnen, sætter du bagestålet/bagestenen eller bagepladen i ovnen og sætter ovnen til 250 grader. Jeg benytter selv 250 grader varmluft + undervarme, men det kommer an på hvilken ovn du har til rådighed. Bagestål er klart den mest optimale plade at bage på, men alternativt kan du benytte en bagesten. Hvis du benytter en almindelig bageplade vil pizzaen ikke blive ligeså sprød eller hæve ligeså meget under bagningen.
- Nu skal pizzaen formes, følg instruktionerne på min side om pizzateknik. Det kræver lidt øvelse i starten, men resultatet bliver fantastisk. Du kan i øvrigt sagtens strække pizzaen lidt mere end han gør i videoen hvis du ønsker en endnu tyndere pizza. Læg pizzaen på en bagespatel med bagepapir, og spred tomatsovsen på din speltpizza.
- Herefter spreder du lidt ost (igen - husk at less is more - hellere for lidt end for meget ost hvis du vil ende op med en sprød italiensk speltpizza).
- Så slutter du af med selve fyldet, kun fantasien sætter grænser. Men - jeg anbefaler virkelig at du ikke at overdriver. Hellere for lidt fyld end for meget. Pizzaen smager også udmærket med tomatsovs og ost alene (Speltpizza Margaritha).
- Derefter smider du den forsigtigt ind i den brandvarme ovn og giver den 6-7 minutter. Bagetiden varierer fra ovn til ovn, så det er en god ide at holde øje med farven på din speltpizza i ovnen. Osten skal være gylden og pizzakanten sprød.
- Bon appetit!
Hjemmelavet pizza – bedst på Bagestålet
Dem der påstår at hjemmelavet pizza ikke kan hamle op med en pizza bagt på italiensk hvedemel tipo 00, tager grueligt fejl.
Fordelen ved at lave en pizzadej med speltmel, fremfor at benytte almindeligt pizzamel (tipo 00), er at en hjemmelavet pizza bagt på speltmel altid får en sprød kant og bund, der er lækker at bide i. En almindelig hjemmelavet pizza, bagt på tipo 00 mel, kan let blive lidt sej i konsistensen. Det sker med garanti ikke for en pizzadej med speltmel.
Jeg bager altid min pizza på bagestål, og vil klart anbefale dig at investere i et bagestål hvis du ikke allerede råder over et. Der kan simpelthen gemmes en utrolig mængde varme i et stykke bagestål, hvilket betyder at du kan bage adskillige pizzaer i træk, uden at dit bagestål mister sin fantastiske evne til at “pumpe” din pizzakant op og gøre den lige så sprød, som var den bagt i en ægte stenovn.
Kombinerer du speltpizza opskriften med et bagestål og en brændende varm ovn, skal du nok forberede dig på at du bliver nødt til at rejse meget langt (formentlig til Napoli) for at finde en købepizza der kan hamle op med den hjemmelavede.
Hjemmelavet pizza – startede sit liv på gaden
Der er blevet bagt fladbrød med topping siden tidernes morgen. Moderne hjemmelavet pizza, som vi kender den, stammer fra det 16. århundrede, hvor der blev solgt fladbrød på gaden. Selvom de kaldte det flade brød for pizza, var det først da europæerne kom i kontakt med tomatplanten ved opdagelsen af Sydamerika, at pizzaen fik sit karakteristiske tomatfyld. Pizza var en spise for fattigfolk, og blev oftest solgt på gaden. Det var først senere at den rykkede ind i køkkenet og blev anerkendt som en ret i sig selv. Så man kan godt sige at købepizza kom før hjemmelavet pizza.
Napoli anses som pizzaens fødested, og mange påstår at man ikke har smagt en rigtig pizza før man har smagt en pizza i Napoli. Jeg er dog sikker på at selv en napolitaner ville nikke anerkendende til vores speltpizza bagt på stålplade. Denne hjemmelavede pizza smager også fantastisk “ala margaritha”, altså med de originale ingredienser: Mozarella, tomat og basilikum. Margaritha pizzaen blev opfundet i Napoli den 11. juni 1889, for at symbolisere det italienske flag og ære prinsesse Margaritha af Savoy.
Sammen med Pizza Marinara bliver Pizza Margaritha af mange italienere anset som de eneste to sande pizzaer, og er derfor også de to mest populære pizzaer i pizzaens hjemland.
En af de lidt specielle pizzarekorder i verden, er verdens største pizza. Den blev lavet i Sydafrika i 1990 og vejede 12,9 tons! Unægteligt en del mere end den lette luftige speltpizza du kan bage her på siden.
Man deler i dag typisk pizzaen op i enten italienske (tynde) eller amerikanske (tykke, også kaldet deep pan pizza). Derudover er der den indbagte pizza, som mest af alt kan beskrives som en italiensk pizza der er foldet sammen på midten så fyldet ligger inde i pizzaen. Denne pizza kaldes også for en “ufo” eller “Calzone”.
Hvis vi skal kåre en ægte nordisk pizza, kunne udgangspunktet sagtens være en hjemmelavet speltpizza, da spelt er en gammel dansk kornsort, modsat det italienske hvedemel og durum, som aldrig har vokset på vores breddegrader.
Prøv evt. en hjemmelavet pizza på bagestål med flødeost, kartoffel og løg.
Bagt på et bagestål får du ingen problemer med at få pizzaen både sprød og luftig. Mere dansk bliver det næppe.
Velbekomme!