Urtekram sigtet speltmel
Dette indlæg er en del af min store test af speltmel. Alle brød er bagt på samme opstilling, dvs. samme opskrift, samme hævetid og samme bagetemperatur.
Jeg har valgt en simpel opskrift på: 500 gram mel, 475 gram vand, 10 gram økogær og 15 gram stensalt.
Dejen er æltet på min gamle Kenwood røremaskine indtil den har sluppet skålen. Derefter har den hævet i 4 timer, hvor jeg en gang i timen har “vendt” dejen i hæveskålen.
Til slut er brødene bagt på Bagestålet ved 250 grader, over og undervarme indtil de har fået den rigtige sprødhed og farve (ca. 12 minutter). Bollerne er skåret ud med min dejskraber og bagt i ca. 5 minutter.
Godt økologisk speltmel fra Urtekram
Sigtet speltmel fra urtekram ligger i den høje ende rent prismæssigt.
Bagemæssigt synes jeg vældig godt om melet, både hvad angår æltning, smag og struktur.
Det er økologisk mel, malet på stålkværn, hvilket generelt giver en finere maling og dermed bedre hæveevne, men til gengæld mister melet ofte en del af sine sunde egenskaber og smag.
Smagsmæssigt er der dog intet at indvende på dette mel.
De kolde facts:
ÆLTETID: 13:40 minutter
JUSTERING: Melet opfører sig normalt, dvs. at du kan benytte mine opskrifter uden at justere på dem.
PROTEIN: 12%
KOSTFIBRE: 3,7%
KOMMENTAR: Stålformalet speltmel bør ikke koste over 30 kroner.
Derudover har Urtekram “glemt” at oplyse hvor i verden deres spelt er dyrket. Dansk produceret speltmel kunne være med til at retfærdiggøre den høje pris, men det er ikke tilfældet her.
Men, når alt kommer til alt får du noget udmærket speltmel, med fine bagekvaliteter. Smagen er fin, og brødet får en fin struktur.



