Belbake sigtet speltmel
Dette indlæg er en del af min store test af speltmel.
Alle melmærker er testet på samme base, dvs. samme opskrift, -hævetid og -bagetemperatur.
Opskriften er simpel: 500 gram mel, 475 gram vand, 10 gram økogær og 15 gram stensalt.
Jeg har æltet dejen på min Kenwood røremaskine til den har sluppet skålen. Derefter har den hævet i 4 timer, hvor jeg en gang i timen har “vendt” dejen i hæveskålen.
Brød og boller er bagt på Bagestålet ved 250 grader, over og undervarme indtil de har fået den rigtige sprødhed og farve (brød ca. 12 min og boller ca. 5 min).
Testens billigste speltmel fra Lidl
Lidl sælger testens billigste speltmel, som de kalder Belbake. Det fås i tre udgaver. Det er den, der hedder “630”, jeg har testet her. Deres “Tipo 1050” speltmel giver et lignende resultat.
Det er nok det mel, jeg har bagt allermest med i tidens løb, simpelthen fordi det har en rigtig god smag, og fordi prisen er rigtig god.
Den grove version, har jeg bl.a. brugt til mine luftige 100% fuldkorns speltboller, og det er også en klar forhåndsfavorit til at tage “mest for pengene” prisen når jeg senere på året tester fuldkornsspeltmel.
De kolde facts:
ÆLTETID: 10:00 minutter
JUSTERING: Melet opfører sig normalt, dvs. at du kan benytte mine opskrifter uden at justere på dem.
PROTEIN: 13%
KOSTFIBRE: 6%
KOMMENTAR: Et fund til pengene. Intet mindre. Ser man bort fra det manglende økomærke, får man velsmagende brød, med god struktur og skorpe for 10,- pr. kilo. Melet er produceret i Tyskland, der har lange traditioner indenfor dyrkning og formaling af speltmel. Dette forklarer måske de fine bageresultater og den lave pris.
Hvis man skal tro varedeklarationen får man hele 6% kostfibre, hvilket er et stort plus.
Eneste minus, er at melet ikke er økologisk, og at man ikke på pakken kan læse hvor i Europa kornet til melet er dyrket.
Hej Brian
Spændende side, denne her. Da du åbenbart er lidt af en “mel-nørd” har jeg følgende spørgsmål:
Tyskland har deres “tal” for med, 1050, 405 etc., Italen deres, TIOP 00 etc. og mig bekendt har Frankrig også deres.
Findes der et skema med alle disse numre samt en forklaring på hvad de er, og evt. matcher af det mel vi kender i Danmark?
Med stor og venlig hilsen, Carsten Schwartz
Hej Carsten
Ja, det kan godt være lidt af en jungle.
Tallet hentyder til den mængde mineraler der er i melet. Jo højere tal jo sundere :-).. men jo lavere tal jo bedre bageevne.. så der må man finde et godt kompromis.
Hvis du forstår engelsk, er der en fin gennemgang på denne side: https://www.weekendbakery.com/posts/understanding-flour-types/
I Danmark bruger vi ikke disse tal. Her er det oftest “enten eller”, altså enten hvidt mel eller fuldkornsmel. En god indikator er at kigge på proteintallet og kostfibertallet. Hvis proteintallet er højt har det som udgangspunkt god bageevne. Det modsatte med kostfibertallet, her er et lavt tal lig med god bageevne.
Så nu skulle man tro at man får det bedste brød med et højt proteintal og et lavt kostfibertal. Desværre er et højere kostfibertal oftest lig med bedre smag og mere sundhed.. da dette mel stadig indeholder de gode ting fra kornets kerne, så igen.. man er nødt til at finde et kompromis :-).
Mvh
Brian
Hej kender du type 620 fra Lidl spelt mel
Er det et blanding produkt eller kun sigtet spelt mel ?
Tak for dine gode råd og minus hvede
Lidl spelt mel typer er så fine
Mvh Jette
620 lyder umiddelbart lidt underligt, da man normalt bruger betegnelsen 630 for det sigtede speltmel (630 mg mineraler pr 100 gram mel). Hvis der findes en speltmel type 620, er det altså en lillebitte smule mere sigtet, og indeholder en lillebitte smule mindre mineraler. Lidl har tidligere bekræftet overfor mig at de ikke sælger blandingsprodukter, så der burde være tale om rent speltmel.
Lidl har skiftet mel!
Nu er melet fra Belbake.
Whole Grain – Type 630 – Type 1050 alle tre speltmel
Håber bageegenskaberne er lige så gode som det gamle? Ser meget fint ud
Hej Hanne
Undskyld det sene svar 🙁
Du har helt ret. Lidl har skiftet mel, eller dvs. indpakning. Jeg har testet deres nye mel, og 630 melet svarer til det der tidligere havde en blå indpakning. Whole Grain svarer til deres fuldkorn, og 1050 er fintmalet fuldkornsmel hvor de groveste dele er sigtet fra. Til fint brød/boller/baguettes egner sig 630’eren bedst, hvorimod de lidt grovere (og sundere) 1050 og wholegrain egner sig godt til grovere brød.
Jeg skal nok opdatere billederne i testen, når jeg har fået bekræftet af Lidl at indholdet er det samme 🙂