Sigtet speltmel fra Frydendal
Alle deltagerne i denne test af speltmel, er blevet behandlet på samme måde. De er bagt på samme opskrift, hævetid og bagetemperatur.
Opskriften er en simpel: 500 gram mel, 475 gram vand, 10 gram økogær og 15 gram stensalt.
Dejen er æltet til den har sluppet røreskålen, og har derefter hævet i 4 timer ved stuetemperatur. En gang i timen har jeg “vendt” dejen blidt i skålen, hvorefter den har fortsat hævningen.
Det hele er blevet bagt på Bagestålet på 250 grader, over/undervarme indtil det var gyldent og sprødt. Boller i ca. 5 minutter og brød i ca 12-14 minutter.
Økologisk sigtet speltmel fra Frydendal
Dette mel udmærker sig ved en ultrakort æltetid. 4:30 min, altså fire et halvt minut tog det røremaskinen at gøre dejen hæveklar. Det er testens korteste æltetid (modsat Økolines mel, der skulle æltes i 24 minutter!)
Det har ikke været muligt at finde ud af hvor kornet kommer fra, men iflg. Frydendals oplysninger er melet stenkværnet, hvilket er positivt.
Et spændende bekendtskab som jeg nok bliver nødt til at undersøge lidt nærmere.
De kolde facts:
ÆLTETID: 4:30 minutter
JUSTERING: Du bør bruge lidt mindre væske end der er angivet i mine opskrifter, da melet optager mindre væske end det normalt er tilfældet med sigtet speltmel.
PROTEIN: 12%
KOSTFIBRE: 4,3%
KOMMENTAR: Stenformalet mel, med fin smag. Jeg er lidt ked af at jeg som forbruger ikke kan finde ud af hvor kornet stammer fra. Det burde fremgå på emballagen eller i det mindste på hjemmesiden.