Økoline sigtet speltmel
Som en del af den store test af sigtet speltmel, har Økoline melet undergået samme behandling som de øvrige deltagere. Samme opskrift, hævetid og bagetemperatur.
Opskriften er simpel: 500 gram mel, 475 gram vand, 10 gram økogær og 15 gram stensalt.
Dejen er æltet til den har sluppet røreskålen, og har derefter hævet i 4 timer. En gang i timen har jeg vendt dejen med en våd hånd, hvorefter dejen har hævet videre.
Til slut er brød og boller bagt på bagestålet ved 250 grader, over og undervarme indtil de har fået den rigtige farve og sprødhed.
Økologisk sigtet speltmel fra Økoline
Økoline, et mærke jeg ikke kendte til, før jeg faldt over det i Netto, har lavet et smagsmæssigt lidt kedeligt produkt. Der er tale om ungarnsk speltmel, malet i Italien. Hævemæssigt burde den høje proteinandel være garant for en flot opbagning, hvilket da også viste sig at holde stik.
Men.. hold da op hvor var jeg glad for min røremaskine. Hele 24.. ja FIREOGTYVE.. minutter skulle der æltes før dejen var klar!! Så sørg for at have noget læsestof eller anden underholdning at fornøje dig med, imens dejen æltes.
De kolde facts:
ÆLTETID: 24 minutter !!!
JUSTERING: Melet opfører sig normalt, dvs. at du kan benytte mine opskrifter uden at justere på dem.
PROTEIN: 14% !!
KOSTFIBRE: 4,2%
KOMMENTAR: Rent hævemæssigt er der formentlig ikke noget mel på det danske marked der kan konkurrere med Økolines produkt, så hvis du ønsker at brillere med et flot højt fritstående brød, må du hellere skynde dig ned i Netto.
Men smagen, og det faktum at melet har været på en lang interrail rejse rundt i Europa, før det lander i din dej, tiltaler mig ikke. Det kan ikke undgås at en del af det sunde i kornet går tabt undervejs.