Skærtoft mølle sigtet speltmel

Økologisk sigtet speltmel fra Skærtoft Mølle

testvinder skaertoft moelle

Et spændende bekendtskab, som jeg helt sikkert vil prøve at bage med igen.

Dejen blev meget tynd, og skulle kun æltes i knap 6 minutter, så det er noget man skal være opmærksom på når man bager med melet.

Næste gang jeg skal bage med melet vil jeg tilsætte lidt mindre væske, da det optager mindre vand end det normalt er tilfældet med sigtet spelt mel.

Strukturen i det færdige brød blev i testen ikke super godt, men det skyldes at dejen var for våd. Husk at tilsætte lidt mere mel til mine opskrifter, hvis du bager med melet.

Smagen og sprødheden var dog helt i top. Faktisk blev både brød og boller sprødere end noget andet jeg nogensinde har bagt med spelt.. og jeg har bagt meget!

Så, smagen og sprødheden gør at jeg ser et stort potentiale i melet, blot man sørger for at tilsætte lidt mindre vand end der står i opskriften (eller mere mel).

Jeg havde også fornemmelsen af at dejen toppede hævemæssigt før de andre deje, så du kan med fordel bruge en smule mindre gær, eller forsøge dig med langtidshævning.

Super smag, sprød skorpe, korte æltetider, kortere hævetider = En overraskende testvinder

De kolde facts:

ÆLTETID: 5:45 minutter

JUSTERING: Melet optager ikke så meget væske som det normalt er tilfældet, hvilket betyder at du enten bør tilsætte mindre vand eller mere mel end der står angivet i opskriften. Desuden er æltetiden meget kort, så du bør holde et vågent øje med æltningen, så dejen ikke overæltes. 

Du skal muligvis benytte en smule mindre gær, eller forkorte hævetiden, da dejen har gode hæveegenskaber. Dette skyldes nok den nænsomme stenformaling.

PROTEIN: 12%

KOSTFIBRE: 4,3%

KOMMENTAR: Ikke det letteste speltmel at bage med, men der er så mange spændende aspekter ved melet, at jeg personligt glæder mig til at bage med det igen. Desuden er det hovedsageligt malet på økologisk spelt dyrket på Skærtofts egne marker og nænsomt stenformalet på egen mølle.

skærtoft mølle sigtet speltmel bolle
En spændende sprød bund på bollen
skærtoft mølle sigtet speltmel bolle
Bollerne flød lidt ud. Ikke det letteste speltmel du kan vælge at bage med.
skærtoft mølle sigtet speltmel bolle
Selvom dejen kun blev æltet 5:45 min, er det lige før det virker overæltet i strukturen? Måske lidt mindre gær eller kortere hævetid næste gang. Dog en utrolig velsmagende og sprød bolle.
skærtoft mølle sigtet speltmel brød
Brødet flød ligesom bollen ud. Mindre væske i dejen ville formentlig have betydet en højere opbagning. Men igen, utroligt velsmagende og
skærtoft mølle sigtet speltmel brød struktur
Ok struktur, selvom det formentlig kan gøres meget meget bedre ved at justere på opskriften og hævetiden. Bestemt et spændende bekendtskab.

 

Lignende indlæg

Speltboller

Speltboller Hjemmelavede speltboller er ofte en blandet fornøjelse. Faktisk tror de fleste at speltboller = Tørre kompakte boller. Sådan behøver det heldigvis ikke at være! Speltboller bagt på den rigtige…

Bagestålet med tilbehør
Bagestålet

Bagestålet Juleaften 2013 ændrede mine bageresultater sig med et. Det var med afstand aftenens tungeste gave, og selvom det bare var en rustikt udskåret jernplade, levede den med fulde op…

Skriv en kommentar