Aurion Sigtet Speltmel
Dette indlæg er en del af en større test af speltmel. Alt mel er testet på samme basis (opskrift, hævetid, bagetemperatur).
Opskriften: 500 gram mel, 475 gram vand, 10 gram økogær og 15 gram stensalt.
Dejen er æltet på en Kenwood Major røremaskine, indtil den har sluppet skålen. Efterfølgende har den hævet i 4 timer, hvor jeg en gang i timen blidt har “vendt” dejen i skålen.
Til slut er brødene bagt på Bagestålet ved 250 grader, over og undervarme indtil de har fået den rigtige sprødhed og farve. Brødene er fritstående brød og er bagt i ca. 12-15 min. Bollerne er skåret ud med en dejskraber/dejskærer og bagt i ca. 5 min.
Stenformalet sigtet speltmel fra Aurion
Her må jeg indrømme at jeg havde bange anelser inden jeg gik i gang.
Jeg var tidligere på året på et udmærket bagekursus hos selveste Mr. Spelt, Jørn Ussing i Aurions bageri. Det var en stor oplevelse og vi fik bagt enorme mængder brød. Jeg lærte en masse om hævemetoder, herunder at hæve med honning og salt i stedet for gær, hvilket I nok skal høre mere om senere, og jeg fik en masse at vide om speltens historie, og det at værne om de gode ting i kornet.
Sundhedsmæssigt er jeg overbevist om at du rammer helt plet ved at vælge Aurions mel.
Men.. ja.. der er altid et forbistret men… På kurset lykkedes det os ikke at bage et eneste luftigt brød, og Jørn lod os forstå at det var umuligt at få brødene til at blive mere luftige end de brød vi fik bagt på kurset.
Så.. hvis du kan lide bastante brød, der kan holde i en uge eller mere, og har plads i økonomien, så skal du prøve Aurions sigtede speltmel.
Men, hvis du sigter efter at bage luftige brød ala Meyers eller Lagkagehusets, så er der bedre alternativer (for nu at sige det diplomatisk).
Smagsmæssigt var der en antydning af surdej, brødet var dermed mere syrligt end testens øvrige deltagere.
De kolde facts:
ÆLTETID: 10:30 min
JUSTERING: Melet suger mere vand, formentlig fordi du får en stor del af de oprindelige kim med i pakken, og fordi det er stenformalet og en smule grovere end de øvrige deltagere. Derfor skal du, hvis du bager med Aurions sigtede speltmel, tilsætte mere vand til dejen end det der står i mine opskrifter.
PROTEIN: 13% (jvf.oplysninger på Aurions hjemmeside)
KOSTFIBRE: 4,6% (jvf.oplysninger på Aurions hjemmeside)
KOMMENTAR: Dansk økologisk stenformalet mel af høj ernæringsmæssig kvalitet. Bagemæssigt halter det dog en del bagefter. Husk i alle tilfælde at tilsætte mere vand end normalt. Dette speltmel er for dig, der holder af brød med en tættere krumme, altså mere kompakte brød.